фото: Іван Чай (світлий) On sale!

Іван Чай (світлий)

Від: 45.00 грн Від: 30.00 грн

Іван-чай світлий або кіпрей – це слабоферментований трав’яний чай зібраний та виготовлений в Україні. Він славиться приємним ніжним смаком та корисними властивостями.

Здавна слов’яни використовували цілющі властивості Іван-чаю для посилення імунітету та боротьби з різноманітними хворобами.

x Clear selection
Артикул: t23. Категорії: , .

Опис

Історія походження Іван-чаю:

Траву Іван-чай або кіпрей на Русі використовували в якості цілющого напою з ХІІ століття. Монахам заборонялось пити чай і каву, тому вони заварювали різноманітні трави. Саме в цей період Іван-чай починає завойовувати популярність.

Фасування Іван чаю на фабриці. 1905 рік

Фасування Іван чаю на фабриці. 1905 рік

Спочатку напій нічим не відрізнявся від інших фіточаїв, наприклад м’яти. Однак з появою на російських теренах китайських чаїв, окремі купці починають експериментувати з ферментацією, намагаючись продати кіпрей під виглядом зеленого чаю, що коштував в рази дорожче.

Копорський чай

З часом Іван-чай став настільки популярним в Росії, що в містечку Копор’є відкрилась велика кількість фабрик з його виробництва, а напій почали називати “копорським чаєм”. Іван-чай став суттєвою статтею експортного доходу Російської імперії: в Британію та Данію постачали десятки тон чаю щороку. Після революції 17-го року виробництво чаю занепало, а всі фабрики Копор’я збанкрутіли.

В радянський час Іван-чай продавали в аптеках як лікувальну траву. І лише в кінці ХХ століття групою ентузіастів була відновлена рецептура ферментування чаю. Варто зазначити, що зараз кожен виробник ферментує Іван-чай по-своєму, тому важко знайти два однакових види чаю.

Процес виробництва копорського чаю:

Іван чай. Фото цвітіння

Іван чай. Фото цвітіння

“Файна Чайна” отримує свіжий Іван-чай одразу ж з невеличкої домашньої фабрики, яку тримають наші добрі друзі.

Сировина для майбутнього фіточаю збирається лише в місцях нещодавньої вирубки лісу
в момент цвітіння кіпрею.

Зібраний Іван-чай вручну перетирають на продовгуваті калачики, після чого лишають відстоюватись у власному соці в теплому приміщенні.

Світлий Іван-чай відстоюється близько доби, тому зберігає ніжний легкий смак.
Калачики ріжуться на невеликі кружальця, які пізніше сушаться в духовці при невисокій температурі.

Корисні властивості Іван-чаю:

Заварювання Іван-чаю. Фото

Заварювання Іван-чаю. Фото

Іван-чай надзвичайно корисна рослина, яка здавна використовується в народній медицині для лікування застудних захворювань та виразки.

Настій світлого Іван-чаю має такі корисні властивості.

  •  Заспокоює при стресах на нервових навантаженнях;
  •  Знижує біль;
  •  Посилює імунітет;
  •  Відновлює сили;
  •  Очищує кров та сприяє виведенню токсинів;
  •  Містить велику кількість вітамінів та мікромінералів.

Відгуки покупців

2 reviews 5.00 out of 5 stars
5 stars 2
4 stars 0
3 stars 0
2 stars 0
1 star 0
  1. :

    Приятный и легкий.
    Вкусный и натуральный.
    как бабушкин кампот на вкус =)
    То что нужно утром!

  2. Олексій

    (Підтвержений власник):

    Зранку дуже круто! Цікавий смак, дійсно чимось нагадує компот)

Додати відгук


Для заварювання настою Іван-чаю середньої міцності береться 3-4 “кружальця” (1-2 грама) на 200-300 мілілітрів води. Тобто для заварювання одного літру напою, вам знадобиться 4-5 грамів чаю.

Іван-чай можна заварювати як за канонами китайської чайної церемонії - проливами, так і класично, просто настоюючи в чашці чи чайнику.

При заварюванні по-китайськи запасіться невеликим чайничком або гайванню (100-200 мл) і термосом з гарячою водою. Воду спочатку доведіть до кипіння, а потім остудіть до 95 градусів.

Перш за все покладіть необхідну кількість Іван-чаю, залийте гарячою водою і за пару секунд злийте. Таким чином ви очищаєте напій від пилу і готуєте для подальшого заварювання.

Далі заливаєте чайник гарячою водою і настоюєте 30 секунд. Кожне наступне заварювання триває на 10 секунд довше за попереднє.

Іван-чай витримує до 5-6 проливів, по різному розкриваючись під час кожного заварювання.

Якщо ж у вас немає часу чи відповідних аксесуарів, ви можете заварювати Іван-чай класично. Для цього засипте необхідну кількість чаю у чайничок та залийте гарячою водою. Чим довше настоюється чай, тим міцніше виходить напій.

Варто відзначити, що на відміну від китайських чаїв довге настоювання Іван-чаю не зменшує корисних властивостей напою, тому його можна пити і через півгодини, лишаючи заварку в воді.